INGREDIENTE:

  • Dorada: 1 buc. cca 300 grame;
  • Sare groasa: 400 grame;
  • Sare fina: 410 grame;
  • Cimbru: 7 fire;
  • Vin alb: 100 ml;
  • Piper negru: 5 grame;
  • Lamaie : 1 buc;
  • Ou: 1 buc;
  • Patrunjel: 10 fire (circa un sfert de legatura);
  • Ulei de masline: 70 ml;
  • Rosii cherry: 15 buc;
  • Capere: 20 grame;
  • Muguri de pin: 10 grame;
  • Stafide: 20 grame;
  • Usturoi: 1 catel;
  • Cartofi albi: 200 grame;
  • Rozmarin: 2 fire;
  • Otet din vin alb: 30 ml;
  • Apa: 1 L;
  • Gheata: 200 grame;
  • Ulei de floarea soarelui: 300 ml

MOD DE PREPARARE:

Se ia bolul de capacitate 1 L, se pune inauntru sarea groasa, 400 grame sare fina, 4 fire cimbru, albusul de ou batut, 3 grame piper negru, 70 ml vin alb si se amesteca totul bine.

Se curata pestele de mizeria din burta, se spala bine pe interior, se taie 4 felii de lamiae si se pun in burta pestelui impreuna cu doua fire de cimbru si 5 fire de patrunjel. Pe tava se pune hartia de copt, se aseaza pestele si se imbraca in seara precedent pregatita. Se pune la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru circa 20, 25 minute.

Se pune oala cu apa la fiert si 5 grame de sare, se acopera cu capacul si se lasa sad ea in clocot. Intre timp se curate cartoful/cartofii si se taie cuburi. Cand apa fierbe se pune otetul inauntra si se arunca cuburile de cartofi la fiert pentru circa 7 minute. Pana cand se fac cartofii se taie rosiile cherry in 4. Se pune o tigaie pe foc, cu 20 ml ulei de masline, catelelul de usturoi zdrobit cu podul palmei, stafidele, mugurii de pin si caperele, se lasa un pic la prajit, maxim un minut dupa care se adauga rosiile cherry si piper (daca caperele erau in sare nu se pune sare, daca erau in otet se pune sare), se trag in tigaie pentru circa 4 minute, sic and se ia d pe foc se adauga patrunjel tocat marunt.



Se scot cartofii de la fiert si se pun in gheata. Se pune o tigaie pe foc cu uleiul de floarea soarelui si se lasa la incins, cand e incins bine se pun cartofii scursi de apa la prajit, si se lasa pana devin crocanti la exterior circa 5 minute. Se pune ultima tigaie pe foc, se pun cartofii, cimbru, rozmarin si sare, se invart pana prind culoare bronzului si se amesteca dstul de des ca daca nu se ard.

Cand e totul gata, se ia pestele intreg si se pune pe un platou, pe celalat platou se aseaza intr-un colt cartofii si in celalalt rosiile cherry, se lasa loc la mijloc pentru peste, pentru ca dup ace se sparge crusta de sare se aseaza pe acelasi platou cu garnitura.